מוסדות "מחנה אפרים"

בראשות מו"ר הרה"ג אפרים שרבני שליט"א

שאלה בהלכה

האם מותר לקנות פסלי נוי לבית

שאלה:

אשתי מאד אוהבת פסלי נוי ותמיד והיא רוצה לקנות לבית, האם מותר לה לקנות פסלים בצורות של אדם או חיות? והאם יש בעיה בבובות בצורת אדם שקונים לילדים שהרי גם זה כמו פסל לא?

תשובת הרב:

תשובה: אסור להניח בבית פסלי נוי בצורת אדם שלם כגון הפסלים ששמים על המזנון לנוי וכגון צורת אדם שתולים על המראה שברכב ואם צורת האדם אינה שלמה היינו שרואים רק חצי גוף או שהפסל נראה כפרופיל (היינו שרואים עין אחת וחצי פה וכו') ואפילו חסר רק יד או כל איבר אחר מותר.

[מקורות: בדין זה נאמרו ג' שיטות דעת הרמב"ם שכל שאינו בולט שרי, דעת הראב"ד והרשב"א ששוקעת מותר אך שווה אסור, ודעת הרמב"ן והר"ן שבין שוקעת בין בולטת אסור, ומרן השו"ע (קמא' סע'ד) ומש"כ שאפי' חסר רק איבר אחד מותר עי' ביבי"א (ח"י נח ח"ד ו) שכתב שכן דעת השו"ע ולא כדברי הגרי"ח בשות ר' פעלים, וסי' שאסרו)].

ומכל מקום בובות של שעושים לילדים כדי שישחקו בהם (ברבי וכדו') מותר לעשותם וכל שכן להשהותם בביתו.

[כן כתב מרן הרב עובדיה בספרו הלי"ע ח"ז עמ' רפב', וטעמו ע"פ דברי המהרי"ט שכתב שרק בדבר קבוע שמא יטעו לומר שיש בו ממש משא"כ הצורות העשויות לפי שעה לשחק בהן , ועוד כתב בשו"ת פרי השדה, שכתב שכל שדרכן לנהוג בהן דרך ביזיון מותר וא"כ ה"ה בנ"ד ומש"כ כ"ש להשהותם, טעמא שאיסור שהייה של דברים אלו הוא רק משום חשד משא"כ לעשותם שהוי גוף האיסור].

אך לגבי פסלים של בעלי חיים, מותר לכתחילה לקנות, לעשות ולהשהות. [שו"ע קמא' סע' ו' "צורות בהמות, חיות ועופות ודגים, וצורות אילנות ודשאים וכיוצא בהם, מותר לצור אותם, ואפילו היתה הצורה בולטת].

יש לכם שאלה בהלכה?

שאלות נוספות

תפריט נגישות