שאלה בהלכה
צריך לדעת שאין נכון לדחות קביעת המזוזה למסיבת חנוכת הבית אלא כל שנכנס לבית יקבע המזוזות מיד כדי שלא יישן בבית ללא מזוזות. וכן לא ימתין לעשרה בשביל זה.
ומקור הדברים לחנוכת הבית הוא מן הזוהר הקדוש (פרשת תזריע), שכתב בפירוש, שמי שבונה (או קונה) בית, כאשר נכנס לביתו צריך להזכיר בפיו, שהרי לעבודת ה' יתברך הוא בונה את הבית, כמו שנאמר (ירמיהו, כב) "הוֹי בֹּנֶה בֵיתוֹ בְּלֹא צֶדֶק וַעֲלִיּוֹתָיו בְּלֹא מִשְׁפָּט בְּרֵעֵהוּ יַעֲבֹד חִנָּם וּפֹעֲלוֹ לֹא יִתֶּן לוֹ", ואם יעשה כן, שיזכיר בפיו שעושה כן לעבודת ה', אז תשרה סיעתא דשמיא (סיוע מן השמים) על הבית, והקדוש ברוך הוא מזמין את קדושתו על הבית, וקורא עליו "שלום", כמו שנאמר (איוב, ה), "וְיָדַעְתָּ כִּי שָׁלוֹם אָהֳלֶךָ". ואם לא יעשה כן, הרי הוא (חס ושלום) מזמין לביתו את הסטרא אחרא (צד טומאה.
ולכן נוהגים לומר פרקי משנה וזוהר שנתייסדו על ידי רבותינו המקובלים, לאמרם בחנוכת הבית, ומכח דברי התורה הללו שנאמרים בבית עם כניסת יושביו אליו, מראים בזה כי בונים את הבית לשם שמים, וחלה עליו רוח קדושה וטהרה, וה' יתברך משרה שכינתו על הבית ועל יושביו, ומברך אותם בשלום. ויה"ר שה' יברך את ביתכם ותזכו בו לנחת בגשמיות וברוחניות, מתוך בריאות ושמחה.
ונוסיף קיצור הלכות ומנהגי חנוכת הבית )מספר תורת הבית(
א. בכניסתו לבית יאמר: ברוך אתה בבואך (ימין ר״ת בא”ב) וכחו להצלחה. וכן יאמר: ויהי ה׳ את יוסף ויחי איש מצליח ויהי דויד לכל דרכיו משכיל וגו׳. ויהי נועם כולו. ויאמר אנא בכח כולו. ויאמר: (בראשית פרק לז, ז) וְהִנֵּה אֲנַחְנוּ מְאַלְּמִים אֲלֻמִּים בְּתוֹךְ הַשָּׂדֶה וְהִנֵּה קָמָה (יכוון בשם: חק”ם) אֲלֻמָּתִי וְגַם נִצָּבָה וְהִנֵּה תְסֻבֶּינָה אֲלֻמֹּתֵיכֶם וַתִּשְׁתַּחֲוֶיןָ לַאֲלֻמָּתִי.
ב. יהי רצון מלפניך (יהוה) אלהינו ואלהי אבותינו מלך רחום וחנון, שתתמלא רחמים עלינו, וברב רחמיך ובזכות שמות הקדושים היוצאים מפסוקים אלו, תצליחנו לנו ולכל זרעינו בבית זה בכלל ובפרט. ונהיה כולנו מוצלחים ומבורכים בכל מכל כל, ותצילנו מעין הרע ומכל חטא ומכל חולי ומכל צרה ויהיו בתינו בכל מקום בתים מלאים כל טוב מוצלחות ומבורכות לנו ולזרענו אמן נצח סלה ועד:
יהי חסדיך ה׳ עלינו כאשר יחלנו לך, הראנו ה׳ חסדך וישעך תתן לנו. ואני בחסדך בטחתי יגל לבי בישועתך אשירה לה׳ כי גמל עלי. הנה אל ישועתי אבטח ולא אפחד, כי עזי וזמרת יה ה׳ ויהי לי לישועה.
סדר חנוכת בית
ג. נהגו עם ישראל שבאים לבית על מנת לדור בו, מקימים “חנוכת בית” וסדר זה לימוד ניתקן ע”פ דברי הזוה”ק, כדי שיפתח האדם את דייורו בבית בלימוד תורה ויאמר שכל מעשה הטירחה בכל קנין הדירה [או השכירות] הוא רק לשמו יתברך בכדי שנוכל לקיים את מצוותיו. ולכן אדם שבונה בית יאמר “בנין בית זה הוא רק בשביל עבודת ה'”.
ד. ע”י חנוכת הבית מסלק מתוכו את ההשפעות הרעות שבאים מדברים רעים שנעשו בדירה, או כל מיני נזקים וגזירות רעות ח”ו שלא יבואו על הדירה, ולכן נהגו לומר פסוקים מפרק קי”ט ועי’ בהערה.
ה. כשבונה אדם בית חדש עליו להודות להקב”ה על מה שנתן לו, ולכן הסעודה שעושים בעת החנוכת בית היא הודאה [מלבד הדברי תורה שפותחים בהם את הישיבה בבית], ולכן טוב לומר “מזמור לתודה” וסעודה זו היא סעודת מצוה.
ו. טוב כשיכנס לבית, יכנס ברגל ימין.
ז. נהגו שלא לישן בדירה כל עוד שלא עשו חנוכת בית, והורו הגדולים לעשות סדר זה דווקא ביום הראשון, ואפילו על ה”ארגזים”.
ח. סדר חנוכת הבית יש לעשותו גם עבור דירה בשכירות, וכן מי ששיפץ בית והוסיף תוספת מהותית.
ט. אם לא עשה חנוכת בית יכול עד שנה לעשות סדר זה. ויש אומרים שאם יש לאדם הזדמנות יעשה פעם נוספת סדר חנוכת בית.
י. נהגו ללמוד משניות מסכתות בי”ת ב’רכות י’ו”ט [ביצה] ת’מיד והוא מפני שלימוד התורה הוא התורה, וכך תהיה חנוכת הבית בדברי תורה ודבר בעיתו מה טוב. וטוב לקרוא תהילים באשרי תמימי דרך של אותיות מישע”ר [מה ידיך שעפים עשיתי ראה] ויש נוהגים ליתן צדקה קודם הלימוד [ביום].
יא. אם אפשר טוב שיהיו במעמד חנוכת הבית עשרה אנשים, וכך יאמרו לאחר הלימוד קדיש דרבנן, ומ”מ במקום שאי אפשר מספיק שלשה, ואם אין לו כלל בני אדם, יאמר משניות אותיות בית עד שיזדמנו לו.
יב. מעיקר הדין יכול לברך שהחיינו כבר בעת קנין הדירה אולם נהגו שהמברך יברך רק בעת שידור בה וכמו אכילת פרי חדש אולם מחמת שנחלקו בזה הפוסקים ראוי ונכון לפטור ברכה זה בבגד חדש או בפרי חדש.
סגולות לחנוכת בית
יג. טוב לסייד את הבית קודם בואו לשם ובפרט אם היה גר שם אדם בעל עבירות. ויש שכתבו שטוב להכניס סכין חדשה לבית.
יד. יש שכתבו שראוי לומר ע”י ג’ בני אדם לאחר טבילה יאמרו כל אחד מהם צ”א פעמים ויהי נועם ויושב בסתר עד גמירא.
מעט מדיני קביעת מזוזה
טו. צריך לקבוע מזוזה בכניסתו לבית, ובברכה על קביעת הראשונה יכוון לפטור את כל בני הבית, ויש להימנע מדיבור כל עוד שלא קבע את האחרות.
טז. אפשר לכבד ת”ח בקביעת המזוזה וכן נהגו, אלא שאם הוא קובע מזוזה יברך לקבוע מזוזה, ואם אחר מברך מברך “עלל קביעת מזוזה”.
יז. המזוזה שומרת מן המזיקים וככל שיהדר בה יוסיף לו טובה בבית.
יח. המחליף מזוזות שכבר היו בבית ומניח מזוזות אחרות יותר מהודרות יברך עליהם, ורצוי שיעשה הפסק ביניהם של היסח הדעת, דהיינו חצי שעה קודם שבא לקבוע מזוזה יוריד את המזוזות הקיימות [או לכל הפחות את המזוזה שמברך עליה ופוטר את כולם] .
Website Development by AIO Sites